Logo Vaja

Vaja is een merknaam van Houtland®

Sinds 1979 een vaste waarde in tuinhout, houten poorten en straatmeubilair.
Het is een familiebedrijf waarbij persoonlijk contact en service centraal staan.
Onder het merk Vaja fabriceert het bedrijf kwalitatieve tuinhuizen, poolhouses en carports.

Twee productievestigingen

Houtland, met hoofdzetel te Dendermonde, is reeds jaren toonaangevend als leverancier en fabrikant van kwalitatieve tuinhoutproducten, tuinpoorten, speeltoestellen en straatmeubilair.
Het drogen en schaven gebeurt in onze productie-eenheid in Wichelen.

Zorg voor kwaliteit

Drogen en schaven

Alle vierkant en rechthoekig hout wordt gedroogd vóór het bewerken.
Dit vermijdt kromtrekken en zorgt voor perfect schaafwerk en een betere impregnatie. Houtland schaaft het hout volledig zelf: alles gebeurt volautomatisch en computergestuurd. Zo worden maatvoering en kwaliteit gegarandeerd.

Drukimpregnatie

Het impregneren van het hout gebeurt volledig in eigen beheer. Onder vacuum en druk wordt een houtbeschermmiddel in het hout ingebracht waardoor de levensduur langdurig verlengd wordt. Er wordt gestreefd naar een maximale opname van het product tot een totale verzadiging bereikt wordt.
De gebruikte impregnatiezouten bevatten geen arsenicum, geen koper en geen chroom. Het hout wordt eerst onbehandeld afgekort en pas daarna drukgeïmpregneerd. Dit verhoogt de levensduur aanzienlijk.
Aangenomen wordt dat een levensduur van 10 jaar en langer bij grenenhout haalbaar moet zijn, mits het hout geen enkele beschadiging heeft ondergaan. De ondergrond is hiervoor ook van groot belang; boomschors maar ook bepaalde schimmels in de grond kunnen de duurzaamheid sterk beïnvloeden.

Thermowood

Het hout (voornamelijk den) ondergaat een 100% natuurlijke warmtebehandeling van 180-220°C. Het vochtgehalte daalt waardoor het hout vormstabiel en duurzaam wordt, vergelijkbaar met tropisch hardhout. Thermowood is zeer ecologisch. De kleur van het natuurlijke hout wordt donkerder. Het hars is uit het hout verwijderd.

Aandacht voor kwaliteit

Uitgeselecteerde houtsoorten en geschoolde ambachtslui zorgen voor een kwaliteitsvolle afwerking. Een permanente voorraad garandeert een korte leverings termijn.

Het milieu

Houtland streeft voor een beter leefmilieu door het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen. Dit wordt gegarandeerd door een certificaat.

Hout, een natuurlijk product

Hout is een natuurlijk product dat krimpt bij droog weer waardoor barsten en een lichte kromming van het hout als normaal aanschouwd worden. De kwaliteit en levensduur van het product vermindert echter hierdoor niet. Onbehandelde houtsoorten vallen buiten de garantie. Hier geldt de normale levensduur van het hout.